Parcul Gradina Icoanei

În inima Bucureștiului, vis-a-vis de Parcul Ion Voicu, pulsează un alt colțișor verde. "Artera" care îl însuflețește este un mic canal, care-i străbate cordul exact pe mijloc. Este singurul element care mai amintește de pârâul "Bucureștioara" sau "Bucureștianca", cel care a izvorât de aici până în 1870, când a fost asanat. In acele vremuri, aici era doar o baltă, cunoscută, pe rând, ca "a Bulindroiului", "Balta de la Icoana" și “Maidanul Icoanei”. De atunci, multă vreme a trecut și doar prin intervenția Ministerului Culturii, fosta baltă evitată de populație a ajuns un parc cochet, frecventat de cei care trec prin centrul Capitalei.












 

Azi, fosta baltă se numește frumos "Grădina Icoanei", dar nu te aștepta să găsești un asemenea obiect de cult pe undeva prin parc. În porțiunea de natură delimitată de străzile Dimitrie Gerota, Pictor Arthur Verona, Alexandru D. Xenopol și General Eremia Grigorescu, nu prea ai multe de făcut. Accesul cu bicicletele este interzis, iar o plimbare cu rolele este practic imposibilă, căci aleile nu beneficiază de asfalt (un lucru bun, până la urmă), ci sunt acoperite cu pietriș și praf. Copiii, însă, au unde să se joace și, dacă se pricep, nici adulții nu se plictisesc, putându-se, la rândul lor, juca. Ce? Pétanque. Este un joc practicat din cele mai vechi timpuri (grecii și romanii fiind mari fani), care constă în aruncarea de bile de metal cât mai aproape de o țintă (o mică bilă de lemn colorată, care se numește "cochonnet"). Bineînțeles, câștigă jucătorul a cărui bilă este cea mai aproape de țintă. 

Dacă te nimerești pe aici, într-o zi cu soare, ce mai poți să faci?
  • să citești pe o bancă, ridicând din când în când privirea spre natura care te înconjoară
  • să te alimentezi cu energie de la copiii din jurul tău, care iau cu asalt și veselie spațiile special amenajate
  • să asculți susurul apei de la fântână, prin canalul din centrul parcului și până la un mic bazin
  • să te joci cu patrupedele care-și au propriul spațiu de desfășurare în capătul dinspre strada Pictor Arthur Verona 
  • să admiri frumoasa statuie de la intrarea în parc, realizată E. H. Dubois, în 1904, și care este dedicată lui Gheorghe Grigore Cantacuzino

14.10.2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...