Palatul Mogosoaia


Daca vrei sa evadezi din aglomeratia urbana a capitalei, dar nu vrei sa te departezi prea mut, noi iti recomandam Palatul Mogosoaia . Aceasta destinatie este una ideala pentru petrecerea unei zile de weekend. Aici ai ocazia sa descoperi cateva lucruri interesante despre istoria poporului roman, dar si sa te relaxezi si sa admiri peisajul foarte placut.




Cum ajungi la Mogosoaia

Mogoşoaia se află cam la 15 kilometri de centrul Capitalei şi se ajunge foarte uşor, fiind un loc accesibil chiar şi pentru cei care nu au maşină personală. Se poate merge cu metroul până la Parc Bazilescu (M4), iar apoi aveţi la dispoziţie autobuzul 460 (din ce am observat, circulă cam la o oră) sau maxi-taxi-urile care trec destul de frecvent, preţul unui bilet fiind în acest caz de 4 lei. Ajungeţi în aproximativ 20 de minute, în funcţie de trafic.

Intrarea la complextul Mogoşoaia este liberă, trebuie să plătiţi doar dacă vreţi să vizitaţi Muzeul de Artă Brâncovenească.








Palatul Mogoşoaia a fost construit de Constantin Brâncoveanu, fiind finalizat la începutul secolului XVIII, pe un teren ce a aparţinut soţiei boierului Mogoş, de la care vine şi numele ansamblului. A aparţinut familiei Brâncoveanu pentru aproximativ 120 de ani, iar apoi a trecut în proprietatea familiei Bibescu. Palatul este realizat într-un stil românesc renascentist (brâncovenesc) – un stil electic, ce îmbină elemente renascentiste, orientale şi baroce.
Cuhnia (bucătăria brâncovenească) a fost construită între anii 1681 şi 1702, iar în prezent găzduieşte expoziţii şi alte evenimente. Când am vizitat-o eu, am avut ocazia să văd expoziţia Sculptura I Sacrificiul – Mihai Ţopescu. Mi-au atras atenţia capetele simbolizându-i pe Brâncoveanu şi pe fiii săi ucişi de turci.
Casa de oaspeţi a fost ridicată de Gheorghe Bibescu în 1870 pe amplasamentul unui conac din secolul XVII, fiind refăcută între anii 1922-1930 de George Matei Cantacuzino. Dacă nu v-aţi adus provizii, la Casa de oaspeţi există şi o terasă unde puteţi servi câte ceva, însă preţurile sunt pe măsură.
Alte puncte de văzut în cadrul complexului Mogoşoaia sunt serele, comandate de Nicolae Bibescu la un atelier parizian în 1890 şi refăcute în 2002, cavoul familiei Bibescu, frumos amplasat între copacii înalţi şi Gheţăria, unde în trecut se păstrau sub stuf blocuri de gheaţă din lacul Mogoşoaia.
Mie mi-au încântat privirea statuile de pe o poartă aflată pe domeniu, dar şi detaliile florale de pe clădiri. Popasul pe malul lacului şi plimbarea printre copacii înalţi, pe aleile frumos îngrijite, mi-au mângâiat sufletul.











Harti:


1. PALATUL MOGOSOAIA, terminat de Constantin Brancoveanu in anul 1702 si daruit fiului sau Stefan, a fost restaurat integral de Martha si George Valentin Bibescu in anii 1912-1927.
2. CASA DE OASPETI, ridicata de Nicolae G. Bibescu in 1870 pe amplasamentul unui conac din sec. XVII, a fost refacuta de arhitectul George Matei Cantacuzino in anii 1922-1930.
3. BISERICA SFANTUL GHEORGHE, ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, a fost impodobita cu fresce in 1705.
4. TURNUL PORTII, inaltat in 1702, a fost restaurat in anii 1930 si 1980.
5. CUHIA (bucataria brancoveneasca) a fost construita in anii 1681-1702; turnurile au fost refacute in 1965.
6. GHETARIA, in verile de dinainte de 1900, se pastrau sub stuf blocuri de gheata din Lacul Mogosoaia; constructia a fost restaurata in anul 1960.
7. SERELE, comandate de Nicolae G. Bibescu unui atelier parizian in anul 1890, au fost refacute in 2002.
8. CAVOUL FAMILIEI BIBESCU, construit de Nicolae G. Bibescu in anul 1870, a fost restaurat in 1997.
9. STATUILE LUI LENIN, care odinoara erau amplasate in Bucuresti, sunt depozitate dupa zidul din spatele cuhiei.

Surse info: zambetsisanatate.rotraseeromania.ro

Foto din a doua vizita: 11.11.2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...