Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura Magura

Dupa ce ne-am racorit la pensiunea Vulcanii noroiosi aflata chiar la cativa metri de sit, ne-am indreptat spre Magura, de unde porneste un drum superb pana la Tisau, care trece prin padure si e condimentat cu foarte multe serpentine
La capatul acestui drum care te incarca de energie si voie buna se gasesc Manastirea Ciolanu si Tabara de sculptura. Un indicator din apropierea Manastirii spune ca ar fi si un schit la 30 de minute de mers prin padure, insa am renuntat la idee.



Asa ca m-am multumit cu Manastirea, singura asezare monahala din judetul Buzau. Am fost placut surprinsa de poarta noua din lemn, frumos sculptata si am revazut cu drag curtea mare si casele albe si ingrijite din jurul bisericii.
Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
Pozele mele se gasesc aici, iar mai multe date despre Manastirea Ciolanu sunt oferite de site-ul CrestinOrtodox.ro




Sculpturile de la Tabara Magura pot fi fotografiate cat si cum vrei. Ceea ce am si facut....aici. Mai tentante decat sculpturile au fost insa murele de pe marginea soselei – care, ah, nu erau coapte inca! Aviz amatorilor care se mai duc zilele astea de sfarsit de iulie :)
 Pe o suprafata de cateva hectare din jurul Manastirii Ciolanu se afla dispuse la distante diferite 256 de lucrari realizate in cursul a 16 ani de catre 16 artisti plastici consacrati.
Din cate am citit pe diverse site-uri, Tabara de Sculptura Magura este amplasata intr-o zona de deal frecventata, in zilele de week-end, de cateva mii de turisti care lasa in urma lor tone de gunoie sau distrug operele de arta din poiana. Dureros de multe dintre statui au fost ciobite, prabusite la pamant sau scrijelite. Statuile de la Magura au fost avariate si din cauza alunecarilor de teren si a cutremurelor din ultimii ani. Acest fapt a facut ca Muzeul Judetean Buzau sa ia initiava de a renova tabara in 2007, cu un buget restrans si numar redus de persoane avizate.
Pot sa spun ca in prezent, tabara arata destul bine, curatenia exista deocamdata.

Program 21.07.2012:
11:50 - Berca
13:00 - plecare de la Vulcanii Noroiosi
14:25 - plecare de la Tabara
15:47 - ajungem la Barajul Siriu
16:01 - plecam de la Baraj
17:39 - ajungem in Brasov
19:27 - plecam din Brasov catre Busteni (cazare).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...