Cascada Urlatoarea



Cascada Urlatoarea reprezinta cea mai spectaculoasa cadere de apa de pe suprafata Muntilor Bucegi, avand o inaltime ce masoara in jur de 15 metri si un debit semnificativ. Aceasta este situata la o altitudine de 1100 metri, deasupra Poienii Tapului, la poalele Jepilor, traseul turistic ce ajunge aici fiind considerat cel mai usor de pe intreaga suprafata a Muntilor Bucegi.

Accesul pana la Cascada Urlatoarea se realizeaza cel mai simplu pornind din Statiunea Busteni, mai exact din punctul statiei de plecare a telecabinei. Pana la marginea padurii, drumul ce trebuie urmat urca drept, fara bifurcatii. Din acest punct, traseul turistic se indreapta spre partea stanga, urcand usor pana in punctul numit La Gratare. Aici, drumul se bifurca, in dreapta realizandu-se accesul spre Cabana Piatra Arsa, iar in fata urmand o poteca ce ajunge pana la cascada. Se poate ajunge la Cascada Urlatoarea si din Poiana Tapului, traseul fiind la fel de placut si de usor ca si primul, insa mult mai putin frecventat. Din Poiana Tapului, accesul se face pe strada Urlatoarei. Turistii sunt condusi pe un traseu ce ii poarta de-a lungul drumul forestier intins, ce strabate intreaga vale, ajungand astfel la cascada. Aceasta atractie turistica naturala este foarte vizitata, in special in sezonul cald, cand oamenii tanjesc dupa momentele pline de liniste si prospetime traite in acest minunat colt al naturii.
 



















Numele Cascadei Urlatoarea provine de la zgomotul puternic produs de ape in caderea lor, insa in spatele acestui loc se pare ca se ascunde si o legenda. Oamenii locului spun ca vuiteul produs de cascada reprezinta de fapt plansetele unei pastorite, copila Jepilor batrani, care s-a aruncat de pe stanca de deasupra cascadei, ingrozita de faptul ca doi frati se indragostisera de ea.
Deasupra Cascadei Urlatoarea se gasesc cu cativa metri de apa mai sus alte doua cascade mai mici, formate pe doua paraie care curg in aceasta zona: Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.
Locul preferat al Reginei Maria.

Drumul care porneşte din Poiana Ţapului şi se sfârşeşte la Urlătoarea Mică a fost realizat de Regele Carol I şi leagă Castelul Peleş de Cascada Urlătoarea. Se spune că Regina Maria poposea, în plimbările ei călare, la 300 de metri mai sus, pentru a se odihni pe „Fotoliul Reginei", aşa cum a fost numită o piatră în formă de scaun domnesc. „De 20 de ani vin să vizitez cascada. De cele mai multe ori am folosit «Drumul Regelui», dinspre Poiana Ţapului, care este foarte bun. La 300 de metri de cascadă este o poieniţă foarte frumoasă, dar drumul e neamenajat", spune pensionarul Gheorghe Ioan, în vârstă de 55 de ani. Puţini turişti cunosc această poveste. Cei mai în vârstă îşi amintesc de poieniţa de deasupra cascadei, denumită „Poiana Reginei Maria". „Am decis să nu mai marcăm acel drum, pentru că de-a lungul timpului turiştii au lăsat multe stricăciuni în urma lor şi ne dorim să conservăm acest monument, «Banca Reginei Maria». Ajung acolo doar cunoscătorii muntelui şi noi. Deocamdată, nicio instituţie nu s-a arătat interesată de conservarea monumentului", spune Laurenţiu Paraschiv, salvamontist în Buşteni.

Harti:




Program 22.07.2012
11:44 - ajungem la Telecabina Busteni
12:41 - ajungem la Cascada Urlatoarea
13:37 - plecam de la Cascada
14:30 - ajungem la Telecabina Busteni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...