Vulcanii Noroiosi

Am plecat dis de dimineata, cu destinatia Scortoasa, Buzau, unde se afla Vulcanii Noroiosi. Bineinteles ca nu e prima oara cand ajung aici. Prima oara cred ca am fost prin 2008, asa ca mi-am propus ca in acest weekend sa vad ce s-a mai schimbat prin zona.



Rezervatie naturala de tip geologic pe cca. 30 ha.,Vulcanii noroiosi sunt localizati în Subcarpatii de Curburã , în localitatea Berca, jud. Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamant, care antreneaza spre suprafata namol si apa. Cunoscuti în zona sub denumirea de pâcle, vulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, în interiorul lor producându-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depãsesc 5- 6m înaltime, iar adâncimea de la care este aruncata spre suprafata "lava" este mult mai mica. La suprafata vedeti craterele bolborosind si chiar daca amestecul acela argilos pare fierbinte, este de fapt rece, iar in contact cu aerul se usuca si formeaza, incet, incet conurile. In final acelasi rezultat , adica o suprafatã în mare parte aridã dar in celasi timp spectaculoasa.

Mi-a placut foarte mult senzatia pe care am avut-o privind conurile vulcanilor din departare, de la casa cu bilete (intrarea e 4 RON). Parea ca locul a fost invadat de mici extraterestri care cerceteaza zona :) Cand te apropii si vezi baldabacurile din cratere senzatia asta e inlocuita de amuzament si curiozitate. Sau cel putin asa a fost la mine. Plus grija de a nu te innamoli, sau mai bine zis de a nu aluneca pe lava.

Turistii sunt impresionati de peisajul ciudat pe care il ofera, asta si datorita plantelor deosebite care s-au adaptat salinitatii din jur, iar daca te apropii de un asemenea vulcan poti auzi acel namol care bolboroseste din adancuri. 

Mai multe poze AICI




Program 21.07.2012:
11:50 - Berca
13:00 - plecare de la Vulcanii Noroiosi
14:25 - plecare de la Tabara
15:47 - ajungem la Barajul Siriu
16:01 - plecam de la Baraj
17:39 - ajungem in Brasov
19:27 - plecam din Brasov catre Busteni (cazare).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...