Daca vrei sa evadezi din aglomeratia urbana a capitalei, dar nu vrei sa te departezi prea mut, noi iti recomandam Palatul Mogosoaia . Aceasta destinatie este una ideala pentru petrecerea unei zile de weekend. Aici ai ocazia sa descoperi cateva lucruri interesante despre istoria poporului roman, dar si sa te relaxezi si sa admiri peisajul foarte placut.
Parcul Gradina Icoanei
În inima Bucureștiului, vis-a-vis de Parcul Ion Voicu,
pulsează un alt colțișor verde. "Artera" care îl însuflețește este un
mic canal, care-i străbate cordul exact pe mijloc. Este singurul element
care mai amintește de pârâul "Bucureștioara" sau "Bucureștianca",
cel care a izvorât de aici până în 1870, când a fost asanat. In acele vremuri, aici era doar o baltă, cunoscută, pe rând,
ca "a Bulindroiului", "Balta de la Icoana" și “Maidanul Icoanei”. De
atunci, multă vreme a trecut și doar prin intervenția Ministerului
Culturii, fosta baltă evitată de populație a ajuns un parc cochet,
frecventat de cei care trec prin centrul Capitalei.
Manastirea Antim
Manastirea Antim este una dintre vechile si frumoasele manastiri ortodoxe din Bucuresti. Manastirea crednicului mitropolit Antim Ivireanul a fost construita in cartierul bucurestean, numit pe atunci "mahalaua popii lui Ivasco", nu departe de Catedrala Patriarhala.
CLUJ NAPOCA partea 1
Si aici avem.......o vedere minunata catre Cluj
Recunosc ca m-am documentat pentru acest oras...zile in sir. Nu stiam de unde sa-l incep, cum sa schitez un traseu prin care sa reusesc sa pot vizita cat mai multe sau chiar toate obiectivele. Am incercat destule variante: harti, streetview, mai aveam un pic si-l invatam centimentru cu centimetru. Vroiam sa stiu cat mai multe despre acest oras, dar mi-am dat seama ca nu am prea multe sanse. Este un oras care se gusta pe indelete, bucata cu bucata. Are povestea lui, pe care nu o poti invata in 2-3 zile acasa, sau/si alte 2-3 zile pe teren.
*O parte din materialele de care m-am ajutat le aveti in josul paginii.
Cu ce am inceput? Ei bine cu una din emblemele orasului: Catedrala Ortodoxa
TURDA
*Turda, fosta localitate Potaissa, atestată din anul 1075, a fost una dintre cele mai importante oraşe romane, şi cel mai important centru de exploatare a sării din Transilvania. Exploatarea sistematică a început în perioada ocupaţiei romane, şi a scăzut după 1840, datorită concurenţei salinei Ocna Mureş. În 1992 Salina Turda a intrat în circuitul turistic. Este o staţiune balneară cu 15 lacuri sărate formate prin surparea tavanelor vechilor exploatări de sare, indicată pentru tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, bolilor neurologice, ginecologice şi cardiovasculare.
*Castrul roman de pe dealul Cetăţii (parţial vizitabil) are dimensiuni incredibile: 573 m lungime şi 408 m lăţime, era aprovizionat cu apă printr-o conductă de tuburi de teracotă. La data de 9 aug.1601, din ordinul comandantului imperial Giorgio Basta, pe câmpia din apropierea oraşului a fost ucis Mihai Viteazul. Monumentul ridicat în amintirea lui, are o înălţime de 16m şi a fost înaugurat în anul 1977. Oraşul a fost declarat municipiu în 1968. Muzeul de istorie este singurul palat (al familiei Bathory) de la sf. sec. XV-XVI, păstrat în Transilvania. A fost construit în stil gotic şi în 1560 a găzduit Dietele Transilvaniei. Biserica reformată a fost ridicată pe timpul domniei regelui Sigismund de Luxemburg (1377-1437). Turnul ei cu înălţimea de 60 m, a fost construit între anii 1904-1906. Biserica Romano-Catolică construită în sec.al XV-lea are o lungime de 50m şi lăţime de 18,2 m. În perioada 1912-1990 între Turda şi Abrud a funcţionat transportul de persoane şi mărfuri pe linie îngustă de cale ferată. Spre regretul multora "mocăniţa" astăzi este doar o amintire.
Pentru a identifica mai bine obiectivele turistice ale orasului Turda am folosit harta de mai jos:
Obiective turistice:
- Castrul roman Potaissa - zona Cetate
- Salina Turda - zona Turda Nouă-Durgău
- Palatul princiar din Turda (Muzeul de Istorie) - zona Centru
- Biserica Reformata-Calvina din Turda-Veche ("Biserica cu turn") - zona Centru
- Teatrul Municipal Din Turda - zona Centru
- Statiunea balneo-climaterica - zona Bai Sarate
- Mormantul lui Mihai Viteazul
In departare se observa Cheile Turzii |
AIUD
Dupa inca o noapte de odihna pe taramuri indepartate, ne pregatim de avant catre a 4-a zi de "alergare". Seara trecuta gasisem cazare inafara orasului Alba Iulia, chiar aproape de Santimbru, la pensiunea Benstar, asa ca ne aflam oarecum intre orase. Am dat bice catre Aiud.
Ce avem de vizitat aici?
Ei bine, primul si principalul obiectiv a fost Cetatea Aiudului.
ALBA IULIA - Cetatea Marii Unirii
Urmatoarea, si principala oprire in judetul Alba a fost in orasul Marii Uniri. Usor, usor, reusesc sa bifez orasele ce au o legatura foarte stransa cu data de 1 Decembrie dar si cu marea sarbatoare a tuturor romanilor.
Atunci când spui Alba Iulia, spui în primul rând istorie – daci, romani, Apulum, Mihai Viteazu, nobilime transilvăneană, Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, unire, 1918, încoronare. Este oraşul în care mândria de a fi român este mai puternică decât oriunde altundeva. Este locul unde cel puţin o dată pe an, de 1 Decembrie, sentimentul naţional ce a dăinuit în strămoşii noştri şi a împins naţiunea către Marea Unire de la 1918, renaşte în fiecare dintre noi.
Atunci când spui Alba Iulia, spui în primul rând istorie – daci, romani, Apulum, Mihai Viteazu, nobilime transilvăneană, Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, unire, 1918, încoronare. Este oraşul în care mândria de a fi român este mai puternică decât oriunde altundeva. Este locul unde cel puţin o dată pe an, de 1 Decembrie, sentimentul naţional ce a dăinuit în strămoşii noştri şi a împins naţiunea către Marea Unire de la 1918, renaşte în fiecare dintre noi.
Nu am întâlnit niciunde, în altă parte, atâtea dovezi istorice ale faptului că ne tragem din oameni destoinici şi curajoşi, eroi a căror memorie trebuie respectată. Este de datoria fiecărui român să-şi cunoască istoria, chiar dacă nu este în totalitate mândru de ea, chiar dacă nu acceptă anumite greşeli făcute în trecut, chiar dacă nu este mulţumit de actualii conducători. Ca să ştim încotro ne îndreptăm, trebuie mai întâi să cunoaştem de unde venim şi nu putem face asta decât cunoscându-ne istoria, iar să cunoşti istoria românilor fără să vizitezi Alba Iulia este aproape imposibil.
SEBES
In judetul Alba prima oprire o facem la Sebes.
Pentru ca am nimerit o zi foarte aglomerata…numai tiruri, masini
mari, haos la semafoare….ba in stanga, ba in dreapta, am vizitat ce ne-a aparut
in cale.
Cum ar fi….Biserica evanghelica. Oricum nu era asa greu de omis.
Constructia bisericii a inceput inainte de 1241, fiind conceputa
ca o biserica. Dupa invazia tatarilor, constructia ei a fost continuata, insa
s-au inclus si elemente de gotic timpuriu. O valoare realizata in stil gotic
transilvanean este corul, construit intre 1361-1382, cu o bogata plastica
decorativa (reliefuri, statui). In cor se afla un mare atlar poliptic cu
picturi si sculpturi, realizat intre 1518-1526, in faza trecerii de la gotic la
Renastere.
Recunosc ca, ce m-a atras in Sebes, a fost Rezervatia Rapa Rosie.
De cand am vazut-o promovata la tv, am trecut-o pe lista must-see.
Mai multe informatii despre ea gasiti si pe Rapa-rosie.ro
Rezervatia este situata la 3 km de orasul Sebes la poalele
dealului Plesii. Se intinde pe o lungime de 800m, are o inaltime maxima de 125m
si are o suprafat de 10ha. Culoarea rosie este rezultatul unui mediu puternic
exidant. Din punct de vedere geologic aici se dezvolta o serie de depozite
foarte slab cimentate, gresii slab consolidate ce se dezagrega cu usurinta
generand nisipuri.
In decursul timpului Rapa Rosie a fost complet dezgolita de haina sa vegetala. Apele de suprafata au inceput opera lor de erodare si transport, sculptand in carnea Pamantului formele ciudate ale unor piramide colorate in rosu. Fenomene asemanatoare, cu rezultate identice, se mai intalnesc doar in Muntii Tirolului si in Marele Canion al raului Colorado din America de Nord.
Nu am reusit sa ma aproprii prea mult....se lucra prea intens la autostrada, si nu se putea trece....cel putin nu ne-am mai riscat. Asta-i tot ce am putut prinde:
preluata http://calatorii.myfreeforum.ro |
preluata http://calatorii.myfreeforum.ro |
ORASTIE
Ca si prima dimineata a
minunatului concediu, si a doua, a fost pe masura. Cred ca pentru oricine o
dimineata privita pe geam, dintr-un pat confortabil, sau chiar de la balcon, cu
un peisaj ce ti se pare ireal de parca asa ceva puteai vedea doar intr-o poza
numai buna de desktop, este mai mult decat si-ar putea dori.
Orasul Orastie detine cea mai importanta si valoroasa zona arhitecturala din judetul Hunedoara. Aici s-a stabilit ordinul franciscanilor care a contribuit la rapida dezvoltare a zonei. Aspectul medieval al orasului Orastie dainuie in linii mari pana in zilele noastre. Cel mai important punct din oras era Piata Centrala. In secolul al XIX-lea conducerea orasului a luat masuri de schimbare a unor elemente arhitecturale, schimbari vizibile si in prezent. Casele care marginesc Piata Centrala pastreaza elemente ale arhitecturii sasesti: cladiri masive, cu 1 - 2 nivele, avand porti mari ce ascund curtile interioare. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in centrul orasului, au fost costruite case ce apartineau unor oameni instariti, mutati de la periferie spre centru. Cele mai aspectuoase astfel de case sunt: Casa Dr. Cornel David, Casa farmacistului Nicolae Vlad, Casa intreprinzatorului de constructii Nicolae Parau, Casa Dr. Ioan Mihu, Casa Dr. Aurel Vlad, Casa invatatorului Ioan Branga, Casa Vulcu.
Mie asta mi s-a intamplat.
Mirosul, aburul zilei ce statea sa inceapa….acolo l-as fi oprit…acolo m-as fi
oprit si eu. Sa privesc Cetatea Devei de la balconul meu (cu muscate
cu tot) a fost…
Ma trezesc din « betia diminetii » si
incep sa-mi regrupez bagajul. Ne grabim un pic sa predam camera, si oprim la
primul MC pentru micul dejun. Ce-i drept aveam nevoie si de o leaca de
internet (de parca aveam nevoie de semnal J) !
Ne punem la punct cu stirile si cu stomacul, asa
ca suntem gata de drum. Am preferat sa nu mai oprim prin
oras, mai faceam poze din mers.
Urmatorul obiectiv pe lista era orasul Orastie.
La intrarea in oras, pe partea dreapta, suntem intampinati de monumentul denumit “Semn Dacic” (Sabia Dacica-Falx Dacica). Este creatia
sculptorului Nicolae Adam si reprezinta cea mai redutabila arma de lupta a
stramosilor nostri. Monumentul anunta intrarea in Orastie, simbolizand totodata
poarta de intrare in inima civilizatiei dacice din Muntii Orastiei. Argumentul
decisiv al lucrarii l-a constituit simbioza daco-romana realizata in urma celor
2 razboaie (101-102, 105-106). Semnul dacic a fost dezvelit in vara anului
2007, cu ocazia comemorarii celor 1900 de ani de la moartea regelui.
La intrarea in oras, pe partea dreapta, suntem intampinati de monumentul denumit “Semn Dacic” (Sabia Dacica-Falx Dacica).
Aceasta arma este
raspandita in toate tinuturile geto-dacilor fiind exportata si in lumea
celto-germana si sarmatica. Avea lama lunga si ingusta, ascutita pe partea
concava si prevazuta cu un maner de lemn sau de os, foarte potrivita pentru
taiere si spintecare si mai putin pentru impungere. Unele exemplare descoperite
prezinta santuri de scurgere a sangelui si incrustatii pe lama. Varianta mai
scurta se numea Sica (in limba daca) iar cea lunga (cu o lungime medie intre
0,6-0,7 cm) se numea FALX (in limba latina). Falxul era curbat inspre treimea
anterioara ceea ce o facea deosebit de eficace impotriva ligamentelor picioarelor
inamicilor.
Falxul in sine este
o arma inspaimantatoare: lama curbata asemenea unui cosor asezata la capatul
unui maner de lemn se dovedea a fi o arma mortala in mainile uni luptator bun
si toate populatiile care inconjurau tara dacilor au invatat sa se teama de ea.
Orasul Orastie detine cea mai importanta si valoroasa zona arhitecturala din judetul Hunedoara. Aici s-a stabilit ordinul franciscanilor care a contribuit la rapida dezvoltare a zonei. Aspectul medieval al orasului Orastie dainuie in linii mari pana in zilele noastre. Cel mai important punct din oras era Piata Centrala. In secolul al XIX-lea conducerea orasului a luat masuri de schimbare a unor elemente arhitecturale, schimbari vizibile si in prezent. Casele care marginesc Piata Centrala pastreaza elemente ale arhitecturii sasesti: cladiri masive, cu 1 - 2 nivele, avand porti mari ce ascund curtile interioare. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in centrul orasului, au fost costruite case ce apartineau unor oameni instariti, mutati de la periferie spre centru. Cele mai aspectuoase astfel de case sunt: Casa Dr. Cornel David, Casa farmacistului Nicolae Vlad, Casa intreprinzatorului de constructii Nicolae Parau, Casa Dr. Ioan Mihu, Casa Dr. Aurel Vlad, Casa invatatorului Ioan Branga, Casa Vulcu.
Cetatea
Orastiei
Situata pe strada N. Balcescu, construita in preajma
anului 1300. Atestata documentar in 1544 de catre Sebastian Munster, iar pe la
1560 de catre Giovanandrea Gromo. A fost distrusa de navalirile turcesti,
partial sau total, in repetate randuri. In anul 1572, principele Transilvaniei
Stefan Bathori incredinteaza cetatea spre grija si paza Universitatii Sasesti
din Sibiu, deplangand starea de
paragina in care se gasea. Formata din: zid de piatra intarit in interior cu
arcade, sant de apa, turnuri si bastioane plasate in exteriorul incintei.
Bastioanele erau folosite pentru pastrarea prafului de pusca, a alimentelor,
tortura dusmanilor si raufacatorilor, un bastion avea chiar si cuptor de copt
painea. Ultima restaurare a avut loc in 1735, cand si-a pierdut rolul militar.
Astazi, partea centrala a cetatii este ocupata de cele doua biserici, reformata
si luterana. Biserica reformata calvina reprezinta cel mai vechi
edificiu religios functional al orasului.
DEVA
Nu era tocmai in plan un traseu
catre Deva, dar aveam totusi habar
de cate ceva, nu mergeam chiar in neant.
Am nimerit exact pe centura Devei asa ca prima
oprire a fost mai in nordul orasului, la poalele Cetatii. De aici se faceau
urcari cu telecabina catre Cetate. Insa pe mine m-a atras altceva.
Este binecunoscut faptul ca orasul Deva a fost
capitala gimnasticii romanesti. De 30 de ani, la Deva se da ora exacta in gimnastica europeana si mondiala. La periferia orasului, departe de agitatia si zgomotul aglomeatiilor urbane, se afla locul unde cele mai buna gimnaste din Romania lupta sa duca mai departe traditia performantei, instituita la Deva in 1978.
Grupul statuar al gimnastelor aflat la intrarea in oras il face atent si pe un necunoscator ca se afla intr-un loc care se identifica intru totul cu momentele de glorie ale sportului romanesc. Pe strada care urca spre Cetate, in vecinatatea Parcului, se gaseste Colegiul National Sportiv Cetate Deva, care gazduieste lotul olimpic feminin. Pazita de vestigiile istorice, exact la baza Dealului Cetatii se afla sala unde zeci de generatii au invatat pretul succesului. Cladirea se pastreaza neschimbata inca de pe vremea sotiilor Bela si Martha Karoli, cei care au gandit acest proiest. 6 luni a durat construirea salii olimpice, timp record pentru anul 1978.
Grupul statuar al gimnastelor aflat la intrarea in oras il face atent si pe un necunoscator ca se afla intr-un loc care se identifica intru totul cu momentele de glorie ale sportului romanesc. Pe strada care urca spre Cetate, in vecinatatea Parcului, se gaseste Colegiul National Sportiv Cetate Deva, care gazduieste lotul olimpic feminin. Pazita de vestigiile istorice, exact la baza Dealului Cetatii se afla sala unde zeci de generatii au invatat pretul succesului. Cladirea se pastreaza neschimbata inca de pe vremea sotiilor Bela si Martha Karoli, cei care au gandit acest proiest. 6 luni a durat construirea salii olimpice, timp record pentru anul 1978.
In fata Salii Olimpia, avem
busturile din bronz ale gimnastelor. Dezvelirea a avut loc la 15
mai 2008. Lucrarile au inceput in primavara lui 2007 si sunt creatia artistului
Ioan Seu. 15 sculpturi de bronz, reprezentand 11 gimnaste si 4 antrenori. Fiecare portret are intre 42-43 cm inaltime si cantaresc 20-23 kg. Sunt amplasate pe soclu de granit, cu inaltime de 1.80 m si sunt luminate de reflectoare.
Dupa o astfel de zi torida, si
atatea locuri vizitate, chiar aveam nevoie de o pauza. Asa ca ne-am oprit in
zona, la o pensiune aflata la poalele dealului cetatii. Am intalnit 2 doamne
foarte primitoare si foarte amabile. Ne-au ajutat si cu indrumari
catre locurile ce merita vizitate in oras. Uimitor,
prima pe lista must-see a fost fantana din Piata Victoriei, situata in fata Casei
de Cultura. De ce oare m-ar atrage asa mult o fantana? Se pare ca avea un
program fffffff special intre 21:30 si 22:00.
Si ce program…..am crezut ca am
ajuns prin Las Vegas ! (n-as vrea sa exagerez, dar chiar a fost o impresie
placuta)
Iata ce poate sa faca :
CASTELUL CORVINILOR
Am lasat Tara Hategului in urma, si am plecat catre urmatorul obiectiv,
minunatul, mirificul..... Castel al
Corvinilor.
De cand il admir in imagini, acum mi-a venit randul sa il si
« pipai » J.
De la Manastirea Prislop pana la Castel am facut aproximativ o ora. Nici
bine nu am intrat in orasul Hunedoara ca am dat de alte palate si castele.
Castelul Huniazilor este monumentul remarcabil si marca turistica a judetului Hunedoara. Este o constructie impunatoare, inalta, cu turnuri,
turnulete, ferestre si balcoane, ce a fost transformata in muzeu. Castelul
Huniazilor a fost cladit de catre Iancu de Hunedoara, in secolul XV, pe
locul unei intarituri mult mai vechi ce se afla pe o stanca, inconjurata
de apele paraului Zlasti.
Documentele vremii amintesc existenţa unei fortificaţii, pe actualul
amplasament al castelului, odată cu secolul XIV, castrul regal având o formă
elipsoidală şi în aripa de nord un turn de refugiu, barat pe latura de sud cu
un zid de piatră.Această posesiune a familiei de Anjou, intră în proprietatea
familiei Corvin la începutul secolului XV, mai precis în anul 1409, în vremea
cneazului Voicu, sub forma unei donaţii care cuprindea cetatea şi domeniul
Hunedoarei.
Fiul lui Voicu, Ioan de Hunedoara amplifica constructia existenta in secolul XIV, in urma a doua etape de constructie, rezultand o noua incinta, prevazuta cu 7 turnuri de aparare.
TARA HATEGULUI
Ţara Haţegului se
află la întretăierea Banatului cu Oltenia, mărginită, la sud, de Munţii
Retezat, la est şi nord-est, de Munţii Şureanu, la vest, de Munţii Ţarcu, iar
la nord de Munţii Poiana Ruscă.
Ţara Haţegului este
una dintre regiunile cu cea mai mare încărcătură istorică din România, aici
găsindu-se câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură şi
arheologie din ţară.
Tarii Hategului i
s-a atribuit titlul de "Geopark al Dinozaurilor" pentru
"exceptionala valoare a mostenirii geologice si contributia la dezvoltarea
durabila a teritoriului".
Ţara Haţegului a
ajuns cunoscuta pe plan mondial datorită dinozaurilor pitici care au populat
zona - pe atunci o insulă în Marea Tetis - în perioada cretacicului. Discovery
Channel şi alte posturi internaţionale de televiziune au difuzat în ultimii ani
mai multe documentare consacrate acestor dinozauri de dimensiuni reduse.
Cel
mai vechi grup de biserici haţegane este cel constituit din lăcaşurile datând
din secolele XII-XIII: Biserica din
Streisângeorgiu, Biserica din Densuş, Biserica din Ostrov, Biserica din
Sântămăria – Orlea, Biserica din Strei.
O imaginara trecere
de la Sarmizegetusa romana pe la Densus –ul medieval, ajungand la unul dintre
multele castele ale legendarilor Candea, Nopcsa ori Mara, mergand spre Retezat
si Tarcu, face imposibila neobservarea depresiunii, pigmentata cu daruirea
recenta a lucrarilor hidroenergetice, ca apoi sa urmezi la locuri de meditatie,
unice prin forma lor: vestita cetate de Colt cu biserica acesteia de curte dela
Suseni – Rau de Mori ori sa ajungi in paradisul special al Prislopului, ce se
prezinta ca unul dintre centrele de rezistenta ale ortoxismului, azi unul din
cele mai importante locuri de pelerinaj monastic ale Transilvaniei.
Tot in localitate gasim si Castelul
Kendeffy. A
fost construit de catre familia Kendeffy in 1782, o familie de nobili foarte
bogati la acea vreme, care aveau nevoie de o resedinta in Tara Hategului.
Edificiul a fost nationalizat in 1946 de catre comunisti, iar in anul 1982
castelul a fost preluat de catre administratia judeteana Hunedoara si
transformat in hotel. Familia Candea, devenita Kendeffy, este cea care a
influentat puternic viata economica, sociala si cultural a zonei timp de mai
multe secole. Proprietatile se intindeau pe zeci de mii de hectare, iar multe
din cladirile din Sintamaria Orlea, intre care si celebrul castel, au fost
construite de aceasta.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)