DEVA

Nu era tocmai in plan un traseu catre Deva, dar aveam totusi habar de cate ceva, nu mergeam chiar in neant.

Am nimerit exact pe centura Devei asa ca prima oprire a fost mai in nordul orasului, la poalele Cetatii. De aici se faceau urcari cu telecabina catre Cetate. Insa pe mine m-a atras altceva.

Este binecunoscut faptul ca orasul Deva a fost capitala gimnasticii romanesti. De 30 de ani, la Deva se da ora exacta in gimnastica europeana si mondiala. La periferia orasului, departe de agitatia si zgomotul aglomeatiilor urbane, se afla locul unde cele mai buna gimnaste din Romania lupta sa duca mai departe traditia performantei, instituita la Deva in 1978. 


Grupul statuar al gimnastelor aflat la intrarea in oras il face atent si pe un necunoscator ca se afla intr-un loc care se identifica intru totul cu momentele de glorie ale sportului romanesc. Pe strada care urca spre Cetate, in vecinatatea Parcului, se gaseste Colegiul National Sportiv Cetate Deva, care gazduieste lotul olimpic feminin. Pazita de vestigiile istorice, exact la baza Dealului Cetatii se afla sala unde zeci de generatii au invatat pretul succesului. Cladirea se pastreaza neschimbata inca de pe vremea sotiilor Bela si Martha Karoli, cei care au gandit acest proiest. 6 luni a durat construirea salii olimpice, timp record pentru anul 1978.


In fata Salii Olimpia, avem busturile din bronz ale gimnastelor. Dezvelirea a avut loc la 15 mai 2008. Lucrarile au inceput in primavara lui 2007 si sunt creatia artistului Ioan Seu. 15 sculpturi de bronz, reprezentand 11 gimnaste si 4 antrenori. Fiecare portret are intre 42-43 cm inaltime si cantaresc 20-23 kg. Sunt amplasate pe soclu de granit, cu inaltime de 1.80 m si sunt luminate de reflectoare.















Dupa o astfel de zi torida, si atatea locuri vizitate, chiar aveam nevoie de o pauza. Asa ca ne-am oprit in zona, la o pensiune aflata la poalele dealului cetatii. Am intalnit 2 doamne foarte primitoare si foarte amabile. Ne-au ajutat si cu indrumari catre locurile ce merita vizitate in oras. Uimitor, prima pe lista must-see a fost fantana din Piata Victoriei, situata in fata Casei de Cultura. De ce oare m-ar atrage asa mult o fantana? Se pare ca avea un program fffffff special intre 21:30 si 22:00.
Si ce program…..am crezut ca am ajuns prin Las Vegas ! (n-as vrea sa exagerez, dar chiar a fost o impresie placuta)

Iata ce poate sa faca :






Foarte incantati de cele vazute, am continuat traseul catre centrul istoric, pana la Palatul Magna Curia.
Uneori, cred ca poti cunoaste un oras mai bine dupa activitatea nocturna a locuitorilor. Ce sa-i faci….era vara, cald afara, localuri multe pline ochi….deci activitate cat cuprinde.

Printre localuri, am putut observa si cateva monumente.

Statuia ecvestra a lui Decebal


Statuia pedestra Traian- la intrarea in centru istoric







Teatrul

Prefectura + fantana cu broscute






Grupul statuar Horea, Closca si Crisan

Palatul Magna Curia


Cetatea Deva este asezata pe dealul la poalele caruia se intinde orasul Deva. Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit in secolul XVI cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen in 1621, Magna Curia a dobandit o infatisare prevalent baroca in sec. XVIII, cand i se adauga o scara monumentala dispre parc si un balcon.

Cetatea Deva a fost ridicata in secolul 13 pe un neck vulcanic inalt de 184 de metrii. Este mentionata intr-un documentar din 1269 sub numele de Castrum Deva si a fost un puternic punct de sprijin al luptei antiotomane din Transilvania. In august 1849 a fost devastata de o puternica explozie la depozitul de munitie. Ca urmare cetatea Deva a fost abandonata si astazi exista doar ruinele cetatii. Recent a fost amenajat pentru turisti existand chiar si o instalatie de transport pana in varful Dealului Cetatii unde se afla cetatea.
Astazi Cetatea Deva este o ruina, in urma unei explozii produse in anul 1849 in magazia cu praf de pusca a fortaretei.


Alte surse:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...