CASTELUL CORVINILOR

Am lasat Tara Hategului in urma, si am plecat catre urmatorul obiectiv, minunatul, mirificul..... Castel al Corvinilor.


De cand il admir in imagini, acum mi-a venit randul sa il si « pipai » J.
De la Manastirea Prislop pana la Castel am facut aproximativ o ora. Nici bine nu am intrat in orasul Hunedoara ca am dat de alte palate si castele.

Castelul Huniazilor este monumentul remarcabil si marca turistica a judetului Hunedoara. Este o constructie impunatoare, inalta, cu turnuri, turnulete, ferestre si balcoane, ce a fost transformata in muzeu. Castelul Huniazilor a fost cladit de catre Iancu de Hunedoara, in secolul XV, pe locul unei intarituri mult mai vechi ce se afla pe o stanca, inconjurata de apele paraului Zlasti.
Documentele vremii amintesc existenţa unei fortificaţii, pe actualul amplasament al castelului, odată cu secolul XIV, castrul regal având o formă elipsoidală şi în aripa de nord un turn de refugiu, barat pe latura de sud cu un zid de piatră.Această posesiune a familiei de Anjou, intră în proprietatea familiei Corvin la începutul secolului XV, mai precis în anul 1409, în vremea cneazului Voicu, sub forma unei donaţii care cuprindea cetatea şi domeniul Hunedoarei. 

Fiul lui Voicu, Ioan de Hunedoara amplifica constructia existenta in secolul XIV, in urma a doua etape de constructie, rezultand o noua incinta, prevazuta cu 7 turnuri de aparare.



In secolul XV, castelul ramane un exemplu singular in zona Transilvaniei de resedinta nobiliara fortificata, constructie care imbina elementele specifice stilului gotic tarziu cu stilul renascentist, faza timpurie. Familia Corvin stapaneste castelul si domeniul Hunedoarei pana in anul 1508, dupa care vor urma 22 de proprietari, pana in secolul XVIII, cand intra in proprietatea Imperiului Habsburgic, si castelul devenea sediul administratiei minelor si depozit al produselor de fier.

Transformarea lui in muzeu in 1974 este precedata de o alta etapa de restaurare si consolidare (1965-1968) aceste lucrari continuand dupa anul 1997 si pana in prezent.


Castelul Huniazilor adaposteste intre zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul si-a pus amprenta intr-un mod aparte.
  • Turnul vechi de poarta, prima intrare in castel in prima jumatate a secolului XVII, a fost inchis cu ajutorul Turnului Alb pentru a fortifica sistemul defensiv pe latura de sud-est a castelului.
  • Capela Castelului Huniazilor, considerata una din partile reprezentative pentru secolul XV, este o mixtura intre stilul romanic si moda gotica tarzie.
  • Sala Dietei este realizata la mijlocul secolului XV in stil gotic tarziu si este spatiul dedicat ceremoniilor.
  • Turnul Capistrano a fost initial utilizat de catre parintele franciscan, Ioan de Capistrano, confesorul lui Ioan Corvin pana in a doua jumatate a secolului XV.
  • Aripa Bethlen este alcatuita din dormitoare la parter, o sufragerie la etaj si o galerie anexata in secolul XIX, lucrata dupa canoanele arhitecturii neogotice
  • In Castelul Huniazilor se gaseste si Palatul administrativ, construit pe trei nivele de locuire.
  • Ansamblul numit NeBoisa (Nu te teme) este compus dintr-o galerie inalta sustinuta de pilastrii de piatra si un turn masiv, inaintat, cu patru nivele de aparare, evidentiaza arta militara transilvaneana.
  • Terasa de artierie este o constructie pur militara.

Amplasamentul pe care a fost ridicat acest edificiu medieval are un istoric ce se intinde spre paleolitic. Sapturile efectuate de areheologi in locul denumit Gradina Castelului au scos la suprafata resturi ale unor unelte de piatra ale acestei perioade, precum si urme de locuire ce se incadreaza intre 35000 si 120000 de ani. 

Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pânã în anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupã acest moment functionând ca si institutie independentã, sub coordonarea Primãriei Municipiului Hunedoara.Accesul în castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatrã, plasati în albia pârâului Zlasti, lãsând în urmã curtea husarilor si nisa ce adãposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apã.

Atractiile acestui castel consta in : Podul Suspendat peste paraul Zlasti, Turnul Neboisa, Turnul Alb, Turnul Buzduganelor, Turnul Capistrano, Bastionul Alb, Aripile Zolyom, Matia si Bethlen, Sala Cavalrilor, Sala Dietei, Donjonul si Galeria de Acces, Camera Domnitelor, Camera de Aur, Capela, Fantana lui Hassan, Grota Ursilor, Terasa de Artilerie etc. De asemenea de mare interes se bucura colectiile muzeului in care pot fi vazute in afara exponatelor medievale si colectii de manuscrise si carte veche, elemente decorative si etnografice, colectiile de armuri si armamente, precum si materiale ce apartin descoperirilor arheologice zonale.
  
 


 



 

 


Legenda fantanii din curtea interioara a cetatii


 

Turistii care viziteaza Castelul au obiceiul de a arunca monede in apa.

Castelul  are 42 de incaperi, doua terase,doua poduri si o suprafata construita de 7000 metri patrati.  

 Programul Muzeului „Castelul Corvinilor” Hunedoara este urmatorul: 
  • Sezon (1 mai – 1 septembrie) Marti – Duminica (9.00 – 18.00), Luni (9.00 – 15.00) 
  • Extrasezon (1 martie – 30 aprilie) Marti – Duminica (9.00 – 17.00), Luni (9.00 – 15.00)
Extrasezon (1 septembrie – 28 februarie) Marti – Duminica (9.00 – 16.00), Luni (9.00 – 15.00)Ultimul vizitator va intra cu 30 de minute inainte de ora inchiderii.      

Noi am ajuns pe la ora 16, ni s-a permis accesul insa nu la toate salile (cred ca era vb de vreo 2) - asa ca am platit la jumatate de pret - 5 lei/pers. Nu am stat chiar gura-casca peste tot, asa ca intr-o ora....l-am devorat !!!


Intamplarea face ca noua chiar ne era foame. Pe la tarabele aflate in curtea castelului te indrumau catre anumite restaurante...asa ca am optat sa mergem la unul dintre ele (Restaurant Rustic - nu departe de castel), si nu am regretat.

Modelul muraturilor a fost pe placul meu, asa ca:


Buuun, acum ca puteam gandi mai clar, cu burta plina, ne orientam catre urmatorul obiectiv....cazaaaaaaarea.

Ca si dupa Targu Jiu, nu am reusit sa gasim cazare la iesirea din oras, dar fiind in grafic, am hotarat sa mergem catre Deva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...