ORASTIE

Ca si prima dimineata a minunatului concediu, si a doua, a fost pe masura. Cred ca pentru oricine o dimineata privita pe geam, dintr-un pat confortabil, sau chiar de la balcon, cu un peisaj ce ti se pare ireal de parca asa ceva puteai vedea doar intr-o poza numai buna de desktop, este mai mult decat si-ar putea dori.

Mie asta mi s-a intamplat. Mirosul, aburul zilei ce statea sa inceapa….acolo l-as fi oprit…acolo m-as fi oprit si eu. Sa privesc Cetatea Devei de la balconul meu (cu muscate cu tot) a fost…


Ma trezesc din « betia diminetii » si incep sa-mi regrupez bagajul. Ne grabim un pic sa predam camera, si oprim la primul MC pentru micul dejun. Ce-i drept aveam nevoie si de o leaca de internet (de parca aveam nevoie de semnal J) !
Ne punem la punct cu stirile si cu stomacul, asa ca suntem gata de drum. Am preferat sa nu mai oprim prin oras, mai faceam poze din mers.

Urmatorul obiectiv pe lista era orasul Orastie.

La intrarea in oras, pe partea dreapta, suntem intampinati de monumentul denumit “Semn Dacic” (Sabia Dacica-Falx Dacica). Este creatia sculptorului Nicolae Adam si reprezinta cea mai redutabila arma de lupta a stramosilor nostri. Monumentul anunta intrarea in Orastie, simbolizand totodata poarta de intrare in inima civilizatiei dacice din Muntii Orastiei. Argumentul decisiv al lucrarii l-a constituit simbioza daco-romana realizata in urma celor 2 razboaie (101-102, 105-106). Semnul dacic a fost dezvelit in vara anului 2007, cu ocazia comemorarii celor 1900 de ani de la moartea regelui.

Aceasta arma este raspandita in toate tinuturile geto-dacilor fiind exportata si in lumea celto-germana si sarmatica. Avea lama lunga si ingusta, ascutita pe partea concava si prevazuta cu un maner de lemn sau de os, foarte potrivita pentru taiere si spintecare si mai putin pentru impungere. Unele exemplare descoperite prezinta santuri de scurgere a sangelui si incrustatii pe lama. Varianta mai scurta se numea Sica (in limba daca) iar cea lunga (cu o lungime medie intre 0,6-0,7 cm) se numea FALX (in limba latina). Falxul era curbat inspre treimea anterioara ceea ce o facea deosebit de eficace impotriva ligamentelor picioarelor inamicilor.
Falxul in sine este o arma inspaimantatoare: lama curbata asemenea unui cosor asezata la capatul unui maner de lemn se dovedea a fi o arma mortala in mainile uni luptator bun si toate populatiile care inconjurau tara dacilor au invatat sa se teama de ea.




Orasul Orastie detine cea mai importanta si valoroasa zona arhitecturala din judetul Hunedoara. Aici s-a stabilit ordinul franciscanilor care a contribuit la rapida dezvoltare a zonei. Aspectul medieval al orasului Orastie dainuie in linii mari pana in zilele noastre. Cel mai important punct din oras era Piata Centrala. In secolul al XIX-lea conducerea orasului a luat masuri de schimbare a unor elemente arhitecturale, schimbari vizibile si in prezent. Casele care marginesc Piata Centrala pastreaza elemente ale arhitecturii sasesti: cladiri masive, cu 1 - 2 nivele, avand porti mari ce ascund curtile interioare. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in centrul orasului, au fost costruite case ce apartineau unor oameni instariti, mutati de la periferie spre centru. Cele mai aspectuoase astfel de case sunt: Casa Dr. Cornel David, Casa farmacistului Nicolae Vlad, Casa intreprinzatorului de constructii Nicolae Parau, Casa Dr. Ioan Mihu, Casa Dr. Aurel Vlad, Casa invatatorului Ioan Branga, Casa Vulcu.

Cetatea Orastiei

Situata pe strada N. Balcescu, construita in preajma anului 1300. Atestata documentar in 1544 de catre Sebastian Munster, iar pe la 1560 de catre Giovanandrea Gromo. A fost distrusa de navalirile turcesti, partial sau total, in repetate randuri. In anul 1572, principele Transilvaniei Stefan Bathori incredinteaza cetatea spre grija si paza Universitatii Sasesti din Sibiu, deplangand starea de paragina in care se gasea. Formata din: zid de piatra intarit in interior cu arcade, sant de apa, turnuri si bastioane plasate in exteriorul incintei. Bastioanele erau folosite pentru pastrarea prafului de pusca, a alimentelor, tortura dusmanilor si raufacatorilor, un bastion avea chiar si cuptor de copt painea. Ultima restaurare a avut loc in 1735, cand si-a pierdut rolul militar. Astazi, partea centrala a cetatii este ocupata de cele doua biserici, reformata si luterana. Biserica reformata calvina reprezinta cel mai vechi edificiu religios functional al orasului.


Alte obiective ale orasului:

1. Monumentul Paliei

 

2. Muzeul de Etnografie
3. Monumentul lui Decebal

4. Monumentul lui Aurel Vlaicu

5. Biserica Ortodoxa Sf Arh Mihail si Gavril

6. Monumentul Izvorul de aur al Dacilor

7. Centrul istoric

9. Arsenal Park


Fosta baza secreta si fabrica de munitie a devenit o fabrica de adrenalina – complex turistic cu 3 stele pe epoleti. Acolo unde se fabricau mine si explozibil, acum se fabrica pace. Arsenal Park a cret o noua forma de viata militara: Soldatul de vacanta. In perimetrul fostei fabrici de armament s-a pastrat spiritul barbatesc si atmosfera de cazarma, insa in locul atelierelor in ruina, a buncarelor si depozitelor de munitii a rasarit o oaza moderna de vacanta.

Singurul complex turistic de vacanta cu specific militar din Europa, a fost inaugurat pe 13 iunie 2009, in urma unei investitii in valoare de 20 milioane de euro realizata de campania Bega Grup in fosta fabrica.

Complexul de vacanta include 200 de locuri de cazare si se intinde pe o suprafata de 88 de hectare, fiind situat in mijlocul unei paduri de foioase de la marginea orasului. Aleile complexului sunt strajuite de 70 de tunuri, TAB-uri, transportoare senilate, dispozitive antiracheta, mitraliere si tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanta militara, o locomotiva, un avion IAR93, un elicopter Kamov Ka 26. Acesta este cel mai mare muzeu de tehnica militara din Romania deschis publicului.

Turistii excentrici pot dormi pe paturi amplasate de afeturi de tun, in TAB-uri sau chiar sub pamant, in bunkere sau in camere luxoase. 

Iesim din oras, si totodata iesim din judetul Hunedoara catre.....




Mergem mai departe catre orasul Sebes.


Surse:
www.arsenalpark.ro
www.mondoturism.blogspot.ro
www.helloromania.eu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...